Dwa proste dodatki, a kotlety mielone zyskały nowy smak. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam

Dodano:
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Gold Picture
Lubię kotlety mielone, ale już mi się nieco znudziły. Dlatego postanowiłam w prosty sposób odmienić ich smak. Do mięsnej masy dorzuciłam tylko dwa ciekawe dodatki, a potrawa nabrała zupełnie innego charakteru.

Kotlety mielone to bardzo smaczne danie polskiej kuchni. Jednak jedzone zbyt często potrafią się znudzić. Wystarczy jednak nieco urozmaicić ich skład, by zupełnie odmienić smak. Sama przekonałam się o tym ostatnio, gdy wpadłam na genialny pomysł, aby do mięsnej masy dodać dwa składniki, które akurat miałam w kuchni. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Jak odmienić smak kotletów mielonych?

Smak kotletów mielonych można prosto odmienić, dodając do mięsnej masy trochę nietypowych składników. I tak ciekawym pomysłem jest wzbogacenie mięsa dodatkiem posiekanych pikli, serem feta czy oscypkiem albo suszonymi owocami. Zmianę smakową mogą też wprowadzić użyte odmienne przyprawy. Można więc przetestować oregano, kurkumę, chili czy cynamon. Ja ostatnio sięgnęłam po orientalne nuty, czyli po świeżą kolendrę i imbir, które nadały potrawie wyrazu.

Jak zrobić kotlety mielone z kolendrą i imbirem?

Świeża kolendra to zielenina charakteryzująca się wyrazistym, przyjemnym smakiem. Podobnie zresztą jest ze świeżym imbirem, który ma o wiele intensywniejszy smak i aromat, niż imbir mielony. Przed dodaniem tych składników do masy mięsnej trzeba je tylko odpowiednio rozdrobnić, tzn. kolendrę posiekać, a imbir zetrzeć na małych oczkach tarki.

Przepis: Kotlety mielone z kolendrą i imbirem

Wyraziste w smaku kotlety mielone z dodatkiem świeżej kolendry i imbiru

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsnej masyKajzerkę namocz w wodzie, odciśnij. Cebulę zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę opłucz, osusz, drobno posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki lub drobno posiekaj. Przygotowane dodatki dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi formuj z mięsnej masy kształtne kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej kotlety i smaż je na średnim ogniu po 4-5 minut z każdej strony. Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Jeśli masa na kotlety jest zbyt rzadka, można do niej dodać 1-2 łyżki tartej bułki.

Z czym podać kotlety mielone z kolendrą i imbirem?

Kotlety mielone z dodatkiem świeżej kolendry i imbiru najlepiej będą smakowały podane z ugotowanym ryżem lub kuskusem. Doskonałym uzupełnieniem tego dania będą lekkie surówki, np. z marchewki czy kapusty pekińskiej.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...